Bu yıl beşincisi düzenlenen ve tercih aşamasındaki başarılı aday öğrencileri ağırladığımız Türkiye’nin ilk ve tek tercih festivali TercihFest, yoğun bir programın ardından sona erdi. TercihFest 2024 kapsamında 19-21 Temmuz tarihleri arasında Üniversitemizde ağırlanan ve ülkemizin 42 farklı şehrinden gelen aday öğrenciler; atölyeler, zirve konuşmaları ve Boğaz Turu, ödüllü yarışmalar, açık hava sineması gibi sosyal etkinliklerden oluşan verimli bir 3 gün geçirdiler.
Etkinlik, program koordinatörü Burak Erdem’in etkinliğe dair sunumuyla başladı. Erdem, TercihFest’in aday öğrencinin tercih listesine yazmak istediği bölümleri tanıyabilmeleri adına öğrencilere o bölümün derslerine katılabilmek, dersliğin atmosferini solumak; bölümün halihazırdaki öğrencileri, mezun öğrencileri ve akademisyen kadrosu ile birebir iletişim kurmalarına imkân tanıyan kurgusunun tercih dönemindeki öğrenciler için son derece yol gösterici olduğunu belirtti.
Programın ilk gününde kampüs meydanında düzenlenen akşam yemeğinde de aday öğrenciler, Mütevelli Heyetimiz ve akademisyenlerimizle aynı sofrada bir araya geldiler.
Yemekte bir konuşma gerçekleştiren Mütevelli Heyeti Başkanımız Prof. İrfan Gündüz, bir ülkenin sahip olduğu en büyük değer ve zenginliğin en hatırı sayılır ölçütünün yetişmiş insan kaynağı olduğuna dikkat çekerek, İbn Haldun Üniversitesi olarak öğrencilerimizi geleceğin Türkiye ve dünya şartlarına göre akranlarını geçecek kalite ve formata sahip olacak şekilde yetiştirmeye çalışma hedefimizden söz etti. Öğrencilere tercih sürecinde kendilerini çok iyi analiz etmeleri ve gelecekte olmak istedikleri kişiyi belirlemeleri gerektiği tavsiyesini veren Prof. Gündüz, nitelikli mezun yetiştirme hedefimiz ve bu hedef doğrultusunda yaptığımız çalışmalarla mezun öğrencilerimizin halihazırda çok iyi yerlerde olduklarına da değindi.
Prof. İrfan Gündüz’ün ardından öğrencilere seslenen Mütevelli Heyeti Başkan Vekilimiz Necmeddin Bilal Erdoğan, Türkiye’de gerçek anlamıyla bir vakıf üniversitesi olma sıfatını taşıyan Üniversitemizin düzenlediği TercihFest’in yalnızca İbn Haldun Üniversitesi’ni tanıtmak değil, öğrencileri sosyal bilimler alanına yönlendirmek için bir nevi ufuk açıcı bir misyon üstlendiğini ifade etti. Lisans öğrencilerinin tamamını tam burslu kabul etmelerinin sebebini en iyi öğrencileri en yüksek hedeflere ulaştırmak olarak açıklayan Mütevelli Heyeti Başkan Vekilimiz; üç dillilik politikası, ÇAP ve Yandal gibi olanakların hepsinin bu amaca hizmet ettiğini belirtti. Erdoğan, TercihFest 2024’e katılmaya hak kazanmış geleceği parlak öğrenci grubuna, İbn Haldun Üniversitesi gibi onları büyük hedeflerinde sonuna dek destekleyecek idealist bir kurum bünyesinde yetişmelerinin gelecekteki kariyerlerine yapacağı katkıdan da söz ederek konuşmasını sonlandırdı.
Selamlama konuşmalarında son olarak Rektörümüz Prof. Atilla Arkan; öğrencilere üniversite tercihi, eş tercihi ve meslek tercihi olarak sıraladığı insan hayatındaki en büyük 3 dönüm noktasından birinde olduklarını hatırlattı. TercihFest gibi meslek ve kariyer yönetimi hakkında geleceklerine dair tecrübe edinip bilgi aktarımında bulundukları bir etkinlikte yer almalarının aday öğrenciler için güzel bir fırsat olduğuna değinen Prof. Arkan, aday öğrencilere onları gelecekte mütemadiyen ayakta tutabilecek olan yegâne şeyin beceri ve yetkinlik kazanmak ve bunları sürekli olarak geliştirilebilir halde tutmak olduğuna değindi. Sosyal bilimler menşeili oluşu, misyonu ve vizyonu itibarıyla buna talip olan bir Üniversite olduğumuzu ifade eden Rektörümüz, kurum olarak geçmiş birikimimizden hareketle ve ortak aklı öne alarak, insanlığın daha iyi, adil ve güzel geleceği için birikim oluşturmayı ve tüm sosyal bilimlerin birbiriyle etkileşimini önemsediğimizin de altını çizdi. Arkan, sözlerini gelecekte dünyanın gönlü ve aklı geniş insanlara ihtiyacı olduğunu ve karşısında bu dengeyi sağlayabilecek yetkinlikte müstakbel meslektaşlarını gördüğünü ifade ederek bitirdi.
TercihFest bünyesinde üniversite adayları 3 gün boyunca felsefeden psikolojiye, hukuktan siyaset bilimi ve uluslararası ilişkilere kadar sosyal bilimlerin tüm ilim dallarına yönelik akademisyenlerimizce verilen atölye derslerine katıldılar. Eş zamanlı 3 atölye şeklinde her gün 3 ayrı zaman diliminde düzenlenen atölyelerde öğrencilerimiz sosyal bilimler alanındaki önemli ve güncel başlıkları tartışıp analiz etme imkânı bulurken gerçek bir üniversite dersi atmosferini de akademisyenlerimiz sayesinde deneyimlediler.
TercihFest’in ilk gününde aday öğrenciler Prof. Dr. Medaim Yanık’tan Travmatik Yaşantılar Psikolojimizi Nasıl Etkiler?”; Prof. Dr. Bilal Aybakan’dan “Birey ve Toplum Hayatında Dinin Rolü”; Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Yusuf Özdemir’den “Filistin Penceresinden Uluslararası İlişkiler”; Doç Dr. Mehmet Karanfiloğlu’ndan “Yeni Medya ve Yapay Zeka”; Prof. Dr. Alev Erkilet’ten “Kent ve Sosyal Değişme”; Dr. Öğr. Üyesi Ömer Faruk Erol’dan “Yapay Zeka ve Hukuk”; Prof. Dr. Halil Berktay’dan “Rönesansın İlkçağ Tahayyülü: Raffaello, Atina Okulu”; Prof. Dr. Selim Zaim’den “Akıllı İşletmeler, Yapay Zeka ve Blokzincir” ve Prof. Dr. Özcan Erkan Akgün’den “Eğitimin Geleceği ve Öğretmenlerin Rolü” başlıklı atölye derslerini aldılar.
İkinci günde Dr. Öğr. Üyesi Hasan Ramazan Yılmaz “Türkiye’de ve Dünya’da Film Festivalleri: Görsel Dile İlişkin Bir Okuma”; Prof. Dr. Ali Osman Kuşakcı “Yapay Zekâ ve Etik”; Arş. Gör. Mustafa Yıldırım “Büyük Güç Siyaseti Bağlamında Osmanlı Uluslararası İlişkileri”; Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Oğuz Tuna “Türkiye’de Hukuk Eğitimi”; Dr. Öğr. Üyesi Tuba Erkoç Baydar “İnsanın Anlam ve Değerine Müslümanca Bakış”; Prof. Dr. Ramazan Aras “Sosyolojik Düşünmek”; Prof. Dr. Hasan Vergil “Niye Bazı Ülkeler Zengin, Bazıları Fakirdir”; Dr. Öğr. Üyesi Faruk Yaslıçimen “21. Yüzyılda Tarih Nasıl Yazılmalı”; Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Akın Bulut ise “Yapay Zeka Çağında Eğitim Mentörlüğü” başlıklı atölye dersleri ile üniversite adaylarıyla buluştular.
TercihFest’in son gününde ise atölye oturumlarında Dr. Öğr. Üyesi Kübra Kulaklıkaya “Sosyal Medya Psikolojisi”; Prof. Dr. Muhittin Kaplan “Yapay Zekâ Çağında İş Gücü Piyasasının Geleceği Nedir?”; Arş. Gör. Abdussamet Sarıkaya “Üç Din Açısından KUDÜS”; Dr. Öğr. Üyesi Şeyda Eruyar “Stresi Anlamak ve Yönetmek”; Doç. Dr. Yeliz Bozkurt Gümrükçüoğlu “Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Uygulamaları”; Dr. Öğr. Üyesi İbrahim Vehbi Baysan “Osmanlı Arşivlerinde Bir Araştırma Önerisi Nasıl Hazırlanır?”; Dr. Öğr. Üyesi Arzu Ünal “Sosyoloji: Toplumun Keşfi”; Prof. Dr. Şükrü Yıldız “İnsan ve Hukuk”; Dr. Öğr. Üyesi Sümeyye Kuşakçı “7 kuşatma ve 1 Zafer: Stratejik Bir Fetih Hikayesi” ve Dr. Öğr. Üyesi Burcu Uysal “Bedenim Hayır Demeden Hayır Diyebilme” isimli atölye dersleri kapsamında üniversite adayları ile bir araya geldiler.
Etkinliğin ilk günü kampüs meydanında düzenlenen akşam yemeğinin ardından aday öğrenciler kampüs bahçesinde organize edilen açık hava sineması etkinliğinde keyifli anlar yaşadılar.
Programın ikinci gününde Boğaz Turu, üçüncü ve son gününde ise ödüllü bir yarışmanın düzenlendiği TercihFest kapsamında düzenlenen Zirve Konuşmaları’nda ise T.C. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, TÜRGEV Yönetim Kurulu Başkanı Hatice Akıncı Yılmaz, Türk Kızılay Başkanı Fatma Meriç Yılmaz, DEİK Başkanı Nail Olpak, Tarihçi Erhan Afyoncu, Anadolu Ajansı Akademi ve Yayın Koordinatörü Yahya Bostan ve Eski Futbolcu Mesut Özil, aday öğrencilerle buluştu.
TercihFest ’24 programı; kapanış töreninde, katılım belgelerinin takdimi ve hatıra fotoğrafı çekimiyle sona erdi.